Het Ruskonijn & DE POLISH

INFORMATIE OVER HET RAS

De polish

DE POLISH was tot 1 april 2011 in Nederland bekend onder de naam "HAASDWERG". Fokker Henk Houpst zag dit dwergkonijn in 2000 op een show in Denemarken waar het dier in de catalogus "Dwerg Hare" werd genoemd. Henk kwam in kontakt met keurmeester/fokker Eric Rasmussen en keerde met een koppeltje wit -roodoog dwergjes huiswaarts. In 2003 werd deze kleurslag voorlopig erkend en nam de vraag naar dit rasje enorm toe. Afwisselend werd er gesproken over Dwerghaas dan wel Haasdwerg. Via via kreeg Henk kontakt met keurmeester/fokker David Gallagher in Engeland. David is voorzitter van de Engelse Polish club en hier leerde Henk meer over dit ras. In 1858 kwam dit diertje op een show in Nottingham al voor onder de naam albino Dutch, het formaat was dat van ons Hollander konijn. In 1874 werden ze als ras in Engeland erkend en was de naam veranderd in Polish. In de loop der jaren werd het ras steeds verder verkleind en worden nu in Amerika deze kleintjes "Brittania Petite" genoemd. In 1896 werd in Engeland de "National Polish Rabbit Club" opgericht waar in aanvang veel fokkers van Belgische Hazen lid werden. Zij stelden zich als doel om met deze dwergen het "hazentype" te fokken. En wat type en stelling betreft is het doel zeker bereikt nl. een miniatuur Belgische Haas. Er is echter een groot verschil met de Belgische Haas wat lichaamslengte betreft. Bij de Polish gaat het juist om een kort lichaam, wat een kwart cirkel vormt van nek tot staart. ( zie verder de info onder standaardeisen)

STANDAARDEISEN

Het type is enigszins kort; de beentjes fijn en lang zodat in opgeheven stand en in zijprofiel een kwartcirkel ontstaat van de rugbelijning. De voeten zijn kort en de tenen gesloten. De buikbelijning is hoog. De kop is eivormig met lichtgebogen neusbeen en goed ontwikkelde wangen, kaken en snuit. De ogen zijn bolvormig, uitspringend en helder en tonen het temperament van het ras.De oren zijn fijn van structuur en goed afgerond, worden strak en gesloten gedragen en zijn goed behaard. De oorlengte is 5 - 7 cm. Ideaal is 6 cm. De pels is iets korter dan normaal, dicht ingeplant, zacht en glanzend en heeft relatief weinig onderhaar.De lengte van de voorbenen is bepalend voor de juiste stelling. De achterbenen zijn sterk en staan parallel aan het lichaam.

ERKENDE KLEURSLAGEN

Erkend in de kleur wit - roodoog sinds 2003. In 2006 in de kleur konijngrijs, Later volgden,zwart, haaskleur, bruin, rustekening zwart en bruin, otterpatroon-zwart ( zie voor details van de kleurkenmerken de standaard)


Hieronder volgt het artikel "What is polish perfection"

Hoe ziet een perfecte Polish (Haasdwerg) er uit?


David Gallagher (Polishspecialist, fokker en keurmeester) legt in het jaarboek van de Engelse Polishclub 2011 uit,hoe je de perfecte Polish moet vinden.

Na 40 jaar Polish gefokt en geshowd te hebben vind ik dat ik terug naar de standaard moet gaan kijken. Ik wil proberen de onderdelen uit te leggen die gedurende de afgelopen 40 jaar mijn fokprogramma gevormd hebben. Natuurlijk is niets perfect en daarom zijn we bezig met hetgeen waar we mee bezig zijn. Hopelijk zal dit keer de standaard ons helpen 1 stap dichterbij de ideale Polish te komen. Denk er in de eerste plaats aan, dat wij keurmeesters wispelturige mensen zijn, het gaat om de eerste indruk. Bedenk dat deze regel je zal helpen aan veel rode kaarten, maar je zult er geen shows mee winnen, lees verder om te ontdekken wat er verwacht wordt...

Type

Balans is het kernwoord, iedere tentoonstellingsPolish moet een perfecte algehele balans tonen; deze symmetrie vormt de kampioenen. De algehele ronde balans trekt de aandacht; de Polish is een miniatuur met een grote presentatie op iedere keurtafel.Rammen moeten er verfijnd uitzien als Arabische renpaarden maar toch de kracht hebben van een werkpaard. De Voedsters moeten lijken op balletdanseressen, slank en elegant.De Polish is een dier met stelling; daarom genieten we er zo van. Een vurig karakter, maar toch makkelijk te hanteren.Het dier moet trots op iedere tafel staan; rechtopstaande oren vanwaar een perfecte vertikale lijn doorloopt via de slanke voorbenen naar de tenen die de bodem net aantippen. Van opzij gezien moet de ruglijn een perfecte kwartcirkel vormen, te beginnen in de nek en in een boog van 90 graden direct doorlopend naar de grond.Als dit niet zo is, is het dier meestal te lang en ontbreekt dus de balans. Een goede tip hiervoor: plaats 1 vinger achter de oren van de Polish en kijk of de ruglijn daarachter al begint te buigen. Is dit pas het geval na 2 of 3 vingers dan is het dier te lang. Ervaren fokkers zullen voedsters die iets langer zijn aanhouden voor de fok, niet als showdier. De buik en borstlijn moeten goed opgetrokken zijn omdat we kijken naar de fijnheid en niet naar een log uitziend tentoonstellingsdier.
De kop moet goed gerond zijn, kort en eivormig, waarbij de rammen een rondere kop hebben dan de voedsters. De voedsters zijn niet zo rond van kop als de rammen, dit past bij hun elegante verschijning. Algehele balans is de sleutel; denk aan het renpaard, niet aan het werkpaard en zoek altijd naar een levendig tentoonstellingsdier met een goede balans.

Oren

Alleen gedurende de eerste 10 weken kijk ik naar de vorm van de oren bij de jonge Polish omdat ik vind dat de oren het enige onderdeel zijn dat niet verandert; ze worden alleen langer. Ik vind dat de oren rechtop gedragen moeten worden van wortel tot tot en ze mogen niet gevouwen of vervormd zijn op wat voor manier dan ook. Van voren af gezien moeten de oortoppen de vorm hebben van het eind van je duim. Bij volwassen dieren wordt verwacht dat de oren over het geheel goed behaard zijn en bij de witte dieren moeten ze ook echt wit zijn en niet roze. De oren geven de eerste en de laatste indruk op de keurtafel; goede rechte en rechtop gedragen oren zijn een eis om te kunnen winnen.

Ogen

De ogen moeten uitspringen uit de bovenste helft van de kop. Het oog moet het meest opvallende kenmerk van de Polish zijn, het oog moet het kijkglas naar het dier zijn. Het oog zal de algehele gezondheid, de kracht en het karakter van het dier tonen. Het oog van een witte - roodoog polish moet eruitspringen met een diep robijnrode, bloedrode kleur met een heel smalle lichter gekleurde rand. Roze gekleurde ogen zijn bij deze kleurslag uit den boze...
Bij gekleurde dieren zijn verschillende oogkleuren mogelijk, maar passend bij de kleur van de pels, waardoor deze dieren er aantrekkelijker uitzien...Hoe groter het oog hoe beter.

Pels en Kleur

De pels moet kort zijn, ongeveer 9mm lang en moet een fijne structuur hebben en strak aansluiten op het lichaam. De polishpels moet goed ingeplant en dicht zijn.Geen pels met apart onderhaar en bovenhaar, maar een dichte, direct terugvallende, levendige pels, die op geen enkele manier slap of dof is. Verharing is goed te zien bij een gekleurd dier; let bij de witte polish op golven en lijnen in de pels. Bij een fit konijn verloopt de verharing naadloos. Beoordeling van de pels lukt niet met 1 vinger; dit is te gehaast. De pels moet niet hard zijn maar sprankelend, direct terugvallend - levendig. Bij de witte polish is slechts 1 enkele kleurschakering mogelijk nl. helderwit; iedere andere schakering is onacceptabel. Volg bij de gekleurde polish de gebruikelijke standaard voor kleuren en kleurpatronen.

Conditie

Ogen dicht - handen erop. Dit is een gouden regel; het doet er niet toe hoe goed je denkt dat een Polish is, zonder conditie heb je slechts een leuk klein diertje. Een fitte Polish, geshowd in een goede stevige conditie kan het ver brengen. Als de conditie goed is, ziet de Polish er bikkelhard en fit uit, bruisend van energie. Het oog van het dier zal alert en vol vuur zijn. Deze eenvoudige regel en basis van fokkerskunst zal je verder helpen om door veel showklassen verder te komen en als je geluk hebt uitgeroepen te worden tot winnaar van de show. Het dier zal verder komen, ook bij andere keurmeesters die al dan niet Polish experts zijn. Hoewel showdieren goed verzorgd moeten zijn, moeten we de verzorging ook niet overdrijven omdat we al met kwaliteitsdieren bezig zijn. Een perfecte Polish vereist slechts basis - verzorging.

Uitsluitingsfouten

Alles wat niet overeenkomt met de standaard van dit kleine fantastische diertje. Zie hiervoor de richtlijnen in de standaard van het land van oorsprong, aangevuld met de lands - standaardeisen.

Slotgedachten

Met alles wat ik hier gezegd heb, wens ik u veel geluk met de fok van dit jaar en groet, mijn eenvoudige woorden samenvattend: hopelijk zijn ze op enige wijze een richtsnoer geweest.

vertaling door Henk Houpst

© 2006-2011 www.mijn-eigen-website.nl