Het Ruskonijn & DE POLISH

Rasinformatie

Oorsprong

Op de volgende pagina's heb ik een korte beschrijving gezet van het ontstaan en de ontwikkeling van beide rassen; het ruskonijn en de polish.

Voeding en verzorging van onze konijnen

Wij voeren onze konijnen 1x per dag, meestal in de namiddag. We voeren complete korrels en daarnaast een flinke hand geurig hooi. De Russen krijgen een grotere hoeveelheid voer aangeboden dan de Polish.We gebruiken hiervoor een speciale maatbeker. De jonge dieren wegen we elke week om zo goed de groei in de gaten te houden en te proberen om het ideale gewicht ( volgens de standaard) te bereiken. Het komt voor dat een jong konijn wat langzamer doorgroeit doordat het dier minder eet. Gedroogd brood wil dan wel helpen. Groenvoer geven wij af en toe en daarin zijn wij heel selectief; een blaadje witlof, wortelloof of een stukje wortel. Als de dieren thuiskomen na een show voeren wij preventief selderij om diarreh tegen te gaan; soms gebeurt het dat de dieren door andere voeding tijdens de show erg dunne ontlasting krijgen.
Wij hebben onze konijnenhokken voor het meerendeel buiten in de achtertuin. Bij heel slecht weer ( harde wind met regenbuien of sneeuw) schermen wij de hokken af met kunstof (acriel) glasplaatjes. Elke maandag mesten wij de hokken uit en voorzien we de konijnen van fris stro. De waterbakjes maken we om de dag schoon om algenaanzet te vermijden.


hokken (54K) hokbescherming (45K)

zie hier rechts de afgeschermde hokken

Training

Het is belangrijk dat de dieren tijdens de keurdag op de show rustig op de keurtafel blijven zitten. Bij de Russen is dit niet echt een probleem; deze dieren zijn vrij rustig en gewillig. De Polish is een showrasje bij uitstek en vraagt om een goede training vooraf. Het is een temperamentvol ras en de diertjes zijn heel alert en nieuwsgierig en springen graag. Het is dan ook noodzakelijk om zo jong mogelijk te beginnen met de training of te wel de stelling van de polish. Als de jongen ongeveer 8 weken oud zijn beginnen wij hier al mee. Door deze training een aantal keren per week te houden wennen de diertjes aan het oppakken en vervolgens het rustig blijven zitten. Als fokker moet je echter steeds alert blijven op het willen springen van de haasjes. Bij een juiste stelling zitten de diertjes kaarsrecht en is er een denkbeeldige strakke vertikale lijn te trekken vanaf de oortop tot aan de voorvoetjes.

Zie hier de rus op de weegschaal en een haasdwerg die bijna correct stelt

Het Fokken

Elk seizoen opnieuw is het weer spannend of het gaat lukken met de fokparen. Wij proberen hier zo zorgvuldig mogelijk de juiste dieren te kiezen. Belangrijk is allereerst om fokdieren die het gewenste Type en Bouw laten zien aan elkaar te paren. Echter dit is geen garantie dat de jongen die hieruit geboren worden ook dit profiel laten zien. Daarnaast bij de tekeningdieren zoals Het Ruskonijn, is het ook heel belangrijk dat deze eigenschappen (maskergrootte, beenaftekening en kleur) goed worden doorgegeven aan de jongen. Met kleur bedoelen wij hier de diepzwarte kleur op oren, masker, staart en de poten. Onze ervaring is dat bij jongen die een grijze pels krijgen of het eerst een zwarte kleur op de staart laten zien meestal ook op de overige onderdelen de zwarte kleur zich goed gaat ontwikkelen info:de pels van de jongen na de geboorte wordt direct wit of in aanvang grijs en na enkele weken komt de zwarte kleur te voorschijn op genoemde onderdelen. De dieren met een aanvankelijk grijze pels ontwikkelen na de eerste verharing de blijvende witte pels.Bij de polish met otterpatroon komen daar nog een aantal items bij; nl. de oogringen dienen hier duidelijk goed zichtbaar te zijn rondom, evenals de spitzen. Voor de polish met rustekening gelden dezelfde wensen (eisen) als bij het Ruskonijn.
Naast deze uiterlijke kenmerken is het ook heel belangrijk dat bij de gekleurde polish de onderkleur en tussenkleur van de pels op rug en buik volgens de standaardeisen aanwezig is. En voor alle dieren geldt ook een juiste pelsdichtheid en pelslengte. Het is dus nog niet zo simpel om een top dier te fokken maar wel een enorme uitdaging.

Fokdieren en Showdieren

We maken een onderscheid in showdieren en fokdieren; het komt regelmatig voor dat een dier wel aan de standaardeisen voldoet, maar te veel pigment laat zien. Bij de russen komt dit voornamelijk voor rond 1 of beide ogen en soms ook in de witte pels. Om de nakomelingen goed op kleur te krijgen is dit een waardevol fokdier, echter als showdier minder geschikt;de keurmeester ziet liefst weinig tot geen pigment op genoemde plaatsen. Bij de polish zien we soms wat grove, lange voedsters; als fokdier waardevol maar als showdier minder geschikt. Lange of grove rammen daar fokken we niet mee omdat bijna alle nakomelingen ook grof zullen worden. Willen we dus bij de Polish het liefst kleine ranke diertjes zien, de Rus daarentegen dient juist een lang en gestrekt type te zijn.

© 2006-2011 www.mijn-eigen-website.nl