Het Ruskonijn & DE POLISH

INFORMATIE OVER HET RAS

Het ruskonijn

De RUS is een zeer oud konijnenras dat reeds eeuwen geleden voorkwam in Azië. Hier diende het konijn als offerdier. In 1857 kwam het ras al voor in Engeland en omstreeks 1893 in Duitsland. In 1854 was het konijn in Frankrijk bekend onder de naam: "Lapin de garanne de Russien" Het was een beschrijving van een wit konijn met een grijze aftekening aan kop,oren,tenen en staart. Charles Darwin (Engeland) beschreef omstreeks 1850 de kleine konijnen die wit geboren werden en later aan neus,oren, tenen en staart grijs werden. Volgens prof. Nachsheim is de Rus omstreeks 1850 ontstaan door het verlies van mutatie van de grondfactor A voor pigmentvorming, doch oren, neusbeen en staartkleur werden hier niet bij betrokken. Rond 1915 werd het ras in Nederland "Brandneuzen" genoemd. De Rus is een gedeeltelijk albino konijn met rode ogen. Ter verbetering van de aftekening kruiste men in Engeland en Frankrijk met zwart zilverkonijnen. Hieruit kwamen zwarte zilvers voort, bij verdere kruisingen ook albino's en na afzonderlijke paring van deze rassen kreeg men uiteindelijk in de worpen de zwarte Russen en daarnaast enkele albino's. Dat de Rus een oud ras is, blijkt ook uit het feit dat het konijn op hetzelfde tijdstip in diverse landen aanwezig was. Als land van oorsprong geldt Engeland. In Nederland is dit ras erkend in 1907.

(BRON: W.Krooshof 1996,voorzitter NRC & WNC)

STANDAARDEISEN

Het type is gestrekt met een goed afgeronde achterhand. De benen relatief lang en edel. De kop is iets lang en slank met goed zichtbare halspartij. De oren tonen lepelvormige oortoppen, zijn goed behaard en worden V- vormig gedragen. De oorlengte is 8 tot 10cm;9 cm is ideaal. De pels behoort kort en dicht te zijn, glanzend en zacht. Het masker moet de gehele snuit inclusief de onderkaak omvatten. Het moet strak begrensd zijn zonder kartelingen of haken. De voorbenen dienen tenminste 3/4 gekleurd te zijn en bij de achterbenen strekt de kleur zich uit tot ca.2 cm boven de hiel. De begrenzing van de beenkleur is zo strak mogelijk en ook de staart is gekleurd. De oogkleur is rood en de nagelkleur is bij de zwarte Rus donkerhoornkleurig.

ERKENDE KLEURSLAGEN

Naast de zwarte kleur is de Rus ook erkend in de kleuren blauw en bruin. De blauwe kleur werd gecreëerd door wijlen de heer Cornelissen de Beer uit Apeldoorn . De bruine rus is het eerst gefokt door wijlen de heer J.A.Schippers.

© 2006-2011 www.mijn-eigen-website.nl